coolqh

Direktlänk till inlägg 29 februari 2012

Vad påverkar fölet - Arv eller Miljö? Epigenetik!

Av Anna Eriksson - 29 februari 2012 11:08

Jag såg en mycket intressant och ganska omvälvande föreläsning av Thomas Ekström, professor i molykär cellbiologi vid institutionen för neurovetenskap på Karolinska Intitutet.

Föreläsningen handlade om EPIGENETIK – dvs länken mellan arv och miljö. Något som är väldigt viktigt och intressant för all uppfödning och avel oavsett vilket djurslag man håller på med. Nu var ju föreläsningen inriktad på humansidan men genetiken fungerar på samma sätt och de flesta forskningsresultat är ju på djur.


Jag ska försöka förklara lite kortfattat så du inte hinner tappa intresset… Ha lite tålamod så ska du få veta vad jag egentligen vill säga med detta och varför det är så viktigt!


En Fenotyp är resultatet av Genotyp (dna) + Miljö. Alltså hur resultatet blir, hur man ser ut på utsidan. Vilken färg på ögonen och håret man har, hudfärg osv.
Enäggstvillingar eller kloner (om vi nu pratar om hästar till exempel) har samma dna (genotyp) men inte exakt samma fenotyp eller epigenom eftersom den påverkas av yttre faktorer. Även om enäggstvillingar och kloner har exakt samma uppsättning gener så är det inte exakt samma gener som kopplas på, aktiveras i båda individerna (vilket styrs av epigenomet) och därför kommer de inte att bli exakt lika i alla avseenden!
Genotypen skapar förutsättningarna för en individ, och sedan är det miljö och i viss mån slumpen som gör resten i skapandet av individen – delvis genom dessa epigenetiska mekanismer (dna metylering). Detta kan alltså ske i moderlivet och även efter födseln.

Man har alltså sett att vissa sjukdomar kan kopplas till epigenomet –dvs mekanismer som händer i moderlivet, så vad som händer med fostret är väldigt viktigt!
Epigenomet påverkas också mycket vid själva förlossningen. Något som är viktigt för individens genprogram sker under förlossningen. Man har till exempel studerat barn som föds naturligt respektive med kejsarsnitt och de sistnämda har högre risk för astma som äldre barn. Detta kanske inte är så viktigt för hästavel men något att ha i åtanke om en fölning varit svår eller som i de få fall man har varit tvungen att kejsarsnitta stoet.


Ännu mer intressant är väl kanske att hjärnfunktionen påverkas långsiktigt av föräldrars uppträdande mot sina barn – via epigenetiska mekanismer.
I studier på råttmammor som inte tagit bra hand om sina barn (tex varit aggressiva eller bara inte brytt sig så mycket) såg man att det orsakade en specifik epigenetisk förändring i en eller flera gener i hippocampus (däggdjurshjärnan) hos råttungarna som gjorde att dom klarade av stress sämre när dom växte upp. Samma förändring i hippocampus har hittats i människor som blivit misshandlade som barn.


Man har också tittat på hur länge epigenetiken påverkas av vad en individ gör. Man vet till exempel att kronisk alkoholism orsakar epigenetiska förändringar. Alkoholmissbruk ger långsiktiga förändringar i hjärnans funktion pga att vissa cellers genanvändning och minne påverkas. Men kan det påverka senare generationer. Ja!


Det är samma princip som att ”vi är vad vi äter” –vilket blivit en sanning tack vare forskingen.
Tester där man tex har injicerat en råttmamma med Vinclozolin (en pesticid) under tidig fosterutveckling, en enda injektion som inte gett någon förändring i råttans dna, och sedan sett en effekt av detta i tre-fyra generationer senare då man kollat spermiekvalitén på hanråttorna. Detta är en långvarig epigenetisk effekt!
Samma effekt som man har sett när man tittat på hur sonsöner har påverkats av vad deras farfar åt och farfars näringskurva under sitt liv. Vad du stoppar i dig och vad du är med om kommer alltså att genetiskt påverka dina barnbarn! Detta gäller även hästar!


Epigenetiken påverkar individen väldigt tidigt under fosterutvecklingen. Detta har man bland annat testat på Agouti musen –en viss sjuklig stam av möss som pga en specifik genförändring har gul päls, är väldigt feta och ofta får svåra sjukdomar som cancer eller diabetes. Läs mer här  http://epigenome.eu/sw/2,48,1030
Det fantastiska var att när man gav Agouti musmamman ett foder med mycket hög folsyrahalt blev hennes ungar normala! Snacka om viktigt vad man tillför ett foster!

 

Man har alltså sett att effekten av näringsstatus under tidig fosterutveckling har direkt påverkan på den epigenetiska utvecklingen och man kan koppla en rad olika sjukdomar till effekten av näringsstatus för det tidiga fostret! På människa tex hjärt/kärlsjukdomar, autism, schitzofreni….
Autism för att ta ett exempel, där man har tittat på en by i Holland där svälten var svår under 1944 och där en anmärkningsvärd stor andel av barnen som blev till då har autism. De var också mindre i växten och hade också oftare andra sjukdomar som diabetes, ämnesomsättningsproblem som fetma mm. Det mest anmärkningsvärda, återigen, var att problemen följde med till barnbarnen. De var alltså påverkade av vad deras mor/farmödrar åt under graviditeten då de svälte! För den som vill veta mer om hur det fungerar rent genetiskt så finns det att läsa om man söker på "epigeitik du är vad du äter" till exempel.

Man har också sett att tidigt liv och uppväxt ger specifika epigenetiska förändringar som kvarstår i vuxenlivet och ger beteendestörningar.



Varför är detta viktigt när man håller på med hästavel. Ja det är ju ganska uppenbart. Inte bara är det viktigt vad stoet får för näring från början av dräktigheten (där vissa tror att det bara spelar roll de sista tre månaderna…när det de facto enbart handlar om det ökade behovet då) utan även hur stoet är uppfödd, vilken näring hon har fått i hela SITT liv och vad hon blivit utsatt för för risker tidigare, och till och med vad hennes föräldrar och mor/farföräldrar har ätit.

Ännu mer påtagligt blir det när vi tittar på påverkan av tidigt liv och uppväxt. Det är ju alltså inte orimligt att tänka att problem man får av tidig avvänjning av föl (som ju är studerade) faktiskt kan bero på förändringar i epigenomet.
En annan aspekt är hur stoet behandlar sina fölungar. Många envisas med att betäcka ston som är avvaktande, sura eller till och med aggressiva mot sina föl, som inte får tillräckligt med mjölkproduktion osv. Anledningen är ofta stamtavla, meriter och liknande. Men pratar man med de gamla uppfödarna är uppfattningen ofta klar, ston med problem tar man ur avel! Den gamla kunskapen visste det som den nya bevisar! Ston som av den ena eller andra anledningen har problem vare sig det är med mjölkproduktion eller hur hon relaterar till/agerar mot sitt föl, kan orsaka förändringar i epigenomet hos fölet som kommer att ge den problem i framtiden med att hantera stress, press, träning, nya situationer osv. Ganska anmärkningsvärt när man tänker på det.


Så detta var mina egna tankar och slutsatser efter att ha sett denna intressanta föreläsning. Självklart forskade jag vidare för att se hur långt epigenetikforskningen kan ha kommit inom just häst. Hur kan man använda epigenetiken för att säkerställa bästa chans till ett friskt föl och senare en bra vuxen med bäst förutsättningar för det den ska prestera? Det är ju en guldgruva att kunna påverka det….
Och samtidigt lite läskigt eftersom man förstår hur mycket det kan påverka åt andra hållet också.

Hur många har inte köpt sig en snygg, ullig fölunge eller åring som till synes har alla de rätta förutsättningarna och senare utsätts för det hjärtskärande faktum att hästen inte håller för träning, utvecklas åt fel håll eller inte har ett lämpligt psyke för den träning och tävling man vill hålla på med. Man står med en trasig häst eller en häst som inte klarar press utan att svara emot och det är en fight hela tiden istället för att glida runt på clinics och tävlingar och ha roligt. Jo det är många och helt förståeligt. Man kan ofta inte ens se på en fölunge att den inte fått rätt näring under dräktigheten eller under sitt tidiga liv, hur sjutton ska man då kunna se hur dess epigenom ser ut!


Några tips finns det ju. Man kan ju konstatera att det är mycket viktigare än man kan tro att faktiskt SE mamman och pappan och veta hur de sköts, deras historia och vad de har för mentalitet (särskilt viktigt för mamman!). Likaså hur rutinerna runt avvänjning och hantering fungerar. Det som händer med fostret och fölet kan aldrig repareras, hur bra hästen än sköts i resten av sitt liv!

Iallfall så visst har detta med epigenetiken uppmärksammats av forskarna inom häst också även om studierna än så länge är ganska få! Ett uttalande av Carey Satterfield (PhD och assistant professor at animal science) Texas A&M University - "The athletic performance of horses may be highly susceptible to fetal programming, our management of the pregnant mare and young foal could help that foal run faster, spin harder, and/or jump higher as an adult--or the opposite.


En slutsats (som jag redan har dragit här ovan) är ju iallfall att individen är väldigt påverkbar epigenetiskt under hela fostertiden, samt fram till avvänjning.
Exempelvis kommer en sämre näringstillförsel (vilket man inte kan avgöra genom ett välhullat, blankt sto!) lura fostret att ”tro” att det kommer vara så utanför livmodern också och ge den blivande hästen en väldigt effektiv metabolism. Om sedan fölet kommer ut och senare i livet får en bra tillförsel av näring så kan denna störda metabolism ge en ”lättfödd”, till och med fet häst och till detta kopplar man till exempel fång och insulinresistens!

Detta är ju detsamma som det som beskrevs ovan, tex att svältande mödrar fick barn som var predisponerade för diabetes, hjärt/kärlsjukdomar, fetma, psykiska sjukdomar osv.


Detta är något som kommer att märkas av mer ju mer embryotransfers som görs också. I studier där man satt in embryos från fullblod i ponnyer blev de resulterande fullblodsfölen 37% mindre än de som bars fram och föddes av fullblod. Och i det omvända experimentet där fullblodsstona fick ponnyembryon blev fölungarna 50% större än de som ponnymammorna själv födde! Därav vikten att välja ett likartat sto som mottagarsto och man kan ju misstänka att detta även har betydelse när det handlar om ammor! Samt att vara väldigt noga i alla aspekter med sina mottagarston och inte välja ohanterade, svårfångade, småsura ston (som jag sett att många har av någon anledning) bara för att hon är lättfödd och mjölkar bra. Gäller för övrigt val av avelsston överlag! För faktum är att vilken världskändishingst man än väljer till sitt sto så har stoet större betydelse för avkomman!


En annan studie visar på att föl undan ston som fått en diet med mycket stärkelse var predisponerade för insulinresistens i mycket högre grad än föl från ston som fått lågstärkelsekost.


Den övergripande slutsatsen stöder något jag själv ansett länge, att HELA fostertiden och tiden fram till avvänjning (och när och hur den utförs) är viktigare än vad många förstår för den senare vuxna hästen, för hållbarhet, psyke, hur den svarar för träning och vilka sjukdomar den kommer vara predisponerad för. Nu har jag forskarstöd i mina teorier! Och det är mycket intressant att veta att det till och med spelar in vad föräldrarna blivit utsatta för, vad de har ätit osv INNAN man ens betäckte.
Bland annat SLU forskar på detta.

http://www.slu.se/sv/fakulteter/vh/institutioner/institutionen-for-husdjursgenetik/utbildning/examensarbeten/lediga-amnen/avelsprogram-for-varmblodig-fritidshast-forenligt-med-presationsavel/


Erkänn att det är spännande och intressant!!!


Gentik är för övrigt ett otroligt spännande ämne! Bara färggenetik är ju en hel vetenskap. Jag är inte så bra på färggenetik men jag tycker det är roligt. Kolla så det kan bli!

Detta är en Brindle Chimera (jag tror det är två embryon -en fux och en svart- som har smält samman och så har hästen blivit ett genetiskt spratt. Det finns fler skojiga på denna sidan:  http://www.whitehorseproductions.com/ecg_basics4.html



För den som är lika intresserad som jag finns föreläsningen här:

http://www.ur.se/Produkter/165730-UR-Samtiden-Hur-gors-manniskan-Vad-gor-oss-sjuka-arv-eller-miljo



 
 
jenny & Willy

jenny & Willy

29 februari 2012 11:25

Åååå vad spännande!! Tack!

http://www.otobecool.se

Anna Eriksson

29 februari 2012 11:35

Visst är det! Vassego :)

 
Ingen bild

Anders

29 februari 2012 23:29

Det finns faktiskt skrämmande bevis för hur detta fungerar på människor, och alla andra däggdjur. Nordamerikas urspungsbefolkningar blev efter Wounded Knee 1890 utsatt för systematisk presidentsyrd svält, detta har resulterat i att denna befolkningsgrupp har en extrem närvaro av diabetes typ 1, och ett flertal andra "autoimmuna" sjukdomar...alkoholism är vanlig e.t.c Jag tycker att det är så intressat att denna befolkningsgrupp alltid sagt att det vi gör idag påverkar sju generationer framåt...EPIGENETIK alltså...innan ordet var uppfunnet!

 
Ingen bild

Kicki

1 mars 2012 07:10

De här med arv och miljö tycker jag oxå är jätte spännande. De får gärna ta upp ett stort kapitel i din bok! ;)

Anna Eriksson

1 mars 2012 07:34

hehe...

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anna Eriksson - 11 augusti 2015 21:40


...att du har en fin sommar! Remember:  

Av Anna Eriksson - 29 augusti 2014 18:17


Ja här händer det ju inte så mycket tyvärr, ber om ursäkt till er som faktiskt läser denna blogg och som jag vet är intresserade! Jag har haft en väldigt tuff vår och sommar och då orkar man inte riktigt dela med sig av allt som händer, än mindre skr...

Av Anna Eriksson - 16 mars 2014 13:09

Är det etiskt försvarbart att föda upp hästar? Det är en fråga som ligger och skaver i mitt bakhuvud hela tiden. Jag skulle så gärna vilja svara ja på den frågan, av den enda anledningen att jag älskar avel och uppfödning, det är min passion. Men jag...

Av Anna Eriksson - 18 november 2013 13:38

TILL MIG!!!! Hur bortskämd är inte jag då!!! Handstickad tröja o blingig pleasuremössa från underbara Linnéa i Norge, Axels ägare. Axel som för övrigt är helt frisk och på G, jag har hört det ryktas om galoppombytesserier, Western Riding nästa! Jag t...

Av Anna Eriksson - 13 november 2013 12:36

Frågade på facebook om vad jag skulle skriva om när inspirationen tryter och tar gärna emot förslag på det! Bara jag har ett ämne brukar hjärnan spinna igång på högvarv och tangentbordet glöder! Förslagen jag har fått hittills är både roliga och s...

Presentation


Copyright på bilder och texter! Fråga först...
www.coolqh.se
www.coolmind.se

Ima Prime Time

Zips Chocolate Chip - Ima Triples Image

 

Cluanna

Kid Clu - A Louisiana Lady

 

Mac Mercy Leauger

Docs Leaguer - Gators Mercedes

 

Hints Sugar Luisa

Undeniably Hint - BS Elaine Sugar Bars

 

Kategorier

Vädret

klart.se

Fråga mig

11 besvarade frågor

Omröstning

Skulle du köpa en quarterhäst som inte var ansluten till Incentive Fund?
 Nej aldrig jag vill ha betalt för mina poäng!
 Nej för jag tror det sänker värdet på hästen om jag ska sälja den.
 Ja för jag tävlar ändå inte.
 Ja om det var rätt häst, trots att jag tävlar.
 Ja för jag skulle ändå inte betala in den årliga premien till AQHA.

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
<<< Februari 2012 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Tidigare år

Arkiv

Länkar

RSS

Gästbok

English

Besöksstatistik

Klockan i USA

Forth Worth, Texas +

Oklahoma City, Oklahoma

 

Klockan i USA

Forth Worth, Texas +

Oklahoma City, Oklahoma

 


Ovido - Quiz & Flashcards