coolqh

Direktlänk till inlägg 1 oktober 2010

Hästmannen

Av Anna Eriksson - 1 oktober 2010 18:57



Ja ingen (hästintresserad) har väl kunnat undvika Hästmannen och alla nyheter runt honom… Stig Anders Svensson som blev rikskändis genom Peter Gerdehags dokumentär som sändes i TV. Hästmannen, som lever för och med sina ”flicker” –ardennerhästarna Linda, Sally och Mona. Stig Anders är att betrakta som en kulturskatt, en säregen människa som lever som man gjorde på 1800-talet och en människa vi borde värna om.


Men vi måste också värna om djuren och i detta fall finns det uppenbarligen stora frågetecken angående om Stig Anders hästar verkligen tas om hand på ett bra sätt.


Jag vill börja med att förtydliga. Jag hejar på Stig Anders! Jag hyllar det faktum att det fortfarande finns en (?) människa som kan föra vidare det kulturarv vi har tappat i dagens samhälle och i dagens hästhållning. Jag betvivlar inte att hästar mår bra med ett mer gammaldags leverne i många fall. Att ardennerhästar mår bra av att utföra det arbete de är noga framavlade att göra. Stig Anders och hans leverne är något vi måste ta om hand, något vi måste visa upp –det är helt klart! Och detta gör Peter Gerdehag i sin filmatisering av Stig Anders liv! All heder till honom för det, och all heder till Stig Anders som vågar gå emot strömmen och visa oss så många sanningar vi har glömt!


Men… nu har Stig Anders fått djurförbud. Efter anmälningar och flera inspektioner har länsstyrelsen beslutat att Stig Anders inte klarar av att ta hand om sina flicker på ett sätt som är förenligt med djurskyddslagen. Ramaskri råder i landet och facebookgrupper till stöd för Hästmannen växer snabbt. Bloggar och insändare skrivs och landet är i uppror.


Jag är splittrad.


Jag gillar Stig Anders –från det jag har sett av honom på TV och hans hästar ser ut att må prima från det jag har sett. Jag önskar lika mycket som alla andra att han ska kunna fortsätta sitt originella och väldigt upplysta liv –som jag tycker att det är. Men jag vill inte att det ska ske på bekostnad av hästarnas väl och ve.

Jag läser bloggar som talar för –de är övervägande –och några bloggar och kommentarer här och där som talar emot att Stig Anders ska få behålla sina hästar. De flesta av mina vänner är för! Det förstår jag! Men sanningen är den att dom flesta av oss faktiskt inte någonsin har varit hos Stig Anders och sett hur hans hästar bor och hur dom tas om hand! Vi VET således inte exakt hur det ligger till. Det är lätt att säga att han borde ha kvar sina hästar av ren princip, på grund av att man vet att dom används till det dom faktiskt är avlade för –något som är ovanligt för den typen av hästar idag –och att man klart och tydligt ser hur stor kärlek Stig Anders har för sina flicker –och de för honom. Men faktum kvarstår att dom inte haft adekvat utevistelse, att dom inte har haft strö i sina spiltor, undermåligt foder, hudinfektioner som krävt veterinärvård de inte har fått, eftersatt hovvård osv.


Jag vet inte! Jag har inte varit där och sett deras spiltor, ben, fötter, hagar och foder. Jag kan därmed inte gå med i några facebookgrupper för att Hästmannen ska få behålla sina hästar HUR GÄRNA JAG ÄN SKULLE VILJA!

Om dessa rapporter stämmer –så anser jag inte att han klarar av att ta hand om hästarna på ett bra sätt.


Däremot så gnager en stor fråga i mitt inre… Stig Anders fick enligt uppgift myndigheternas ögon på sig redan 2005, och i den rapporten jag har sett är 2008 det första datum som näms. Efter det har det funnits ett hot över Stig Anders att hans hästägande är i fara om han inte tillgodoser myndigheternas krav. Jag undrar…VARFÖR har inget skett?



Min största invändning måste vara mot alla de som nu skriker högst i försvar för Hästmannen –även de som inte varit involverade tidigare men gått med i facebookgrupper och liknande. Hur svårt hade det varit för dessa människor som kände till hoten mot Stig Anders hästhållning att gå samman och till exempel bygga en enkel lösdrift, hjälpa honom att ordna bra hö samt halm till vintern och kontakta en hygglig hovslagare som kunde erbjuda sig att komma ut regelbundet och fixa flickeras hovar??? Varför har det gått såhär långt när det helt plötsligt dyker upp en miljon människor som tycker att det är fel att Stig Anders blir av med sina hästar???  Vem har gjort något för att förhindra det?




Jag förstår att Stig Anders är en stolt man och att man inte kan pracka på honom hjälp hur som helst. Men trots det annonseras det nu i panik om advokathjälp osv på hans hemsida. Jag tycker och tror att hela denna situationen skulle ha kunnat undvikas om folk hjälpt honom i tid! Men jag tycker också, utifrån det jag har läst i rapporter och från folk som sett bilder från Stig Anders ställe –att han inte bör ha kvar hästarna som det ser ut i dagsläget.




Jag hoppas verkligen av hela mitt hjärta att detta kan lösa sig till det bästa –att Stig Anders kan ordna den hjälp han behöver och att han får tillbaka sina hästar! Det är inte bara hästarnas liv som står på spel utan också en människas. Det måste man komma ihåg! Hela den här historien är djupt tragisk och gör mig väldigt ledsen.





Länk till Hästmannens hemsida: http://www.hastmannen.com/


Länk till underlaget från Länsstyrelsen: http://www.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fdocs.google.com%2Ffileview%3Fid%3D18HEJEvfH-lFsSA2l4BEpXcZtn9TbeifVtgxBF0XFLrNfF2pPg4nb628nlEe
e%26hl%3Dsv%26authkey%3DCKP1u9kM&h=09e99

 
 
Ingen bild

B

1 oktober 2010 21:11

Visst är det svårt. Men hästfolk jag vet är bra har varit på plats och jag litar nog på deras ögon. Jag tycker detta har blivit rena maktmisbruket tyvärr.
B

 
Stina

Stina

1 oktober 2010 21:43

Amen to that !
Jag håller med om vartenda ord du skriver Anna.
Lägger in en länk från min blogg och hoppas det är ok för din del !
Så kloka ord måste delas =)

http://billiejean.bloggplatsen.se

Anna Eriksson

1 oktober 2010 21:46

Självklart okej Stina :-)

Jag sitter inte på några sanningar, vill bara att folk ska tänka innan dom hoppar på den senaste folkstormen och agera om dom har möjlighet att hjälpa till!

 
Ingen bild

helena

1 oktober 2010 22:10

jag tycker dina reflektioner är mycket kloka och det jag vet om djurskyddet av vad jag sett är att de inte utlyser djurförbud om inte mycket starka påslag styrker att så är skäligt, dvs inte engångsförteelser eller ens tregångs förteelser, iförsta taget.

det jag kan tycka är grymt (men som samtidigt talar för graden av djurskyddets bedömning) är att han aldrig ens får äga hov eller klövdjur mera,oavsett om någon annan ser till dem. DET är en mycket grav dom, som måste ha sin grund någonstans, samtidigt som den är grym mot mannen, - som uppenbarligen älskar sina djur och säkert gjort det han själv förmått i det längsta....

Anna Eriksson

1 oktober 2010 23:54

Ja... jag tycker också att det är grymt och jag känner väldigt mycket för Stig Anders som säkert i mångt och mycket är en bra hästägare. Men han klarar inte att ta hand om det grundläggande och det jag vänder mig emot mest är att så många kommer till hans försvar nu, som kunde gjort så lite för att hjälpa honom från början så att han kunde uppfyllt de krav som är stllda..... det är en tragedi för alla inblandade.

 
Viveca

Viveca

2 oktober 2010 09:35

Jag tänker ungefär som du däremot gick jag med i facebookgruppen. Jag tvekade länge innnan jag tryckte på knappen. Precis som du säger kunde Stig Anders fått hjälp tidigare. Samtidigt är han nu en "kändis" och då en del talar om maktmissbruk så får man ha det i åtanke också. Det har ju faktiskt varit en del hästkunniga människor hos honom och sett hur hästarna har det. Så jag är tveksam till vad som är rätt och fel, men tror det finns många gamla som försöker ta hand om sina djur så länge de kan, ibland längre än de kan. Det borde finnas hjälp att få, som någon slags hemtjänst. Tänk vad mycket bättre livskvalitet våra gamla skulle få om de hade möjlighet att behålla sina djur och dessutom fick hjälp att sköta dem:)

http://perasperaadastra.bloggplatsen.se

Anna Eriksson

2 oktober 2010 10:42

Jag håller helet med dig! Det är verkligen inte svart eller vitt.... Och paragraffrytteri där man förbjuder folk att ha häst pga centimetrar hit eller dit och liknande där man inte tittar på hur hästarna verkligen mår -är det värsta jag vet!

 
Frump

Frump

2 oktober 2010 18:34

Bra sagt Anna!

http://frump.bloggplatsen.se

 
Ann

Ann

2 oktober 2010 21:43

Mycket tankvärt och bra skrivet!

http://annrosdahl.bloggplatsen.se

 
jenny

jenny

3 oktober 2010 08:49

Du tänker ungefär som jag har resonerat i den här frågan... jag har dock inte kommenterat det hela på forum eller andra platser just för att det kan bli så hetsig stämning. Det är nog ingen, varken jag eller någon annan, som tvivlar det minsta på att han älskar sina hästar över allt annat - men kan man inte ta hand om dem så hjälper tyvärr inte all kärlek i världen. Tyvärr ärjag nog också så cynisk att jag ser det som ganska normalt beteende att röster höjs för att stödja honom nu "så har man gjort en god gärnning" istället för att hjälpa honom innan det har gått så här långt.

Jag hoppas att det blir ett lyckligt slut på den här historien för alla parter men tror nog inte att det blir så om man ska vara realistisk.

http://www.otobecool.blogg.se

Anna Eriksson

3 oktober 2010 10:38

Ja man fåt oftast hålla i hatten när man sticker ut näsan men jag är glad för att alla kommentarer till inlägget hitills iallafall har hållt en god ton!

 
ylle

ylle

5 oktober 2010 05:48

Jag tycker att Du verkar ovanligt klok och kommer med ett jättebra inlägg, Anna!!!! Det är så lätt att gå med i "heja-på-grupper" utan att man egentligen känner till sakförhållandena!

http://ponnyflickornasblogg.bloggplatsen.se

Anna Eriksson

5 oktober 2010 07:54

Tack! Och du har rätt :-) Ju mer jag läser runt detta ärende desto mer övertygad blir jag om att beslutet var rätt... hur tråkigt det än är! Men jag vet fortfarande inte såklart.

 
Synnöve

Synnöve

11 oktober 2010 06:42

Godmorgon.
Har läst ditt inlägg och försökt klicka mig in på länkarna. Vilket inte gick. Men det spelar inte någon roll.
Har sätt Hästmannen på tvn ett par gånger.

För mig verkar du vara en mycket klok person. Håller med dig i vart enda ord. Varför har ingen av de som nu skriker om att han borde få ha dem kvar lyft ett finger för att hjälpa honom? Det är (med facit i handen) så enkelt att se vad som kunde ha gjorts. Men inte blivit gjort.
Hoppas att allt löser sig till det bästa för både Stig-Anders och hans flicker.
Tack för ett bra inlägg.
Kram Synnöve.

http://nabolandet.blogspot.com

Anna Eriksson

11 oktober 2010 09:32

Tack för dom orden Synnöve! :-)
Konstigt att inte länkarna fungerar... men det är ganska lätt att hitta hemsidan och rapporten om man söker tror jag!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anna Eriksson - 11 augusti 2015 21:40


...att du har en fin sommar! Remember:  

Av Anna Eriksson - 29 augusti 2014 18:17


Ja här händer det ju inte så mycket tyvärr, ber om ursäkt till er som faktiskt läser denna blogg och som jag vet är intresserade! Jag har haft en väldigt tuff vår och sommar och då orkar man inte riktigt dela med sig av allt som händer, än mindre skr...

Av Anna Eriksson - 16 mars 2014 13:09

Är det etiskt försvarbart att föda upp hästar? Det är en fråga som ligger och skaver i mitt bakhuvud hela tiden. Jag skulle så gärna vilja svara ja på den frågan, av den enda anledningen att jag älskar avel och uppfödning, det är min passion. Men jag...

Av Anna Eriksson - 18 november 2013 13:38

TILL MIG!!!! Hur bortskämd är inte jag då!!! Handstickad tröja o blingig pleasuremössa från underbara Linnéa i Norge, Axels ägare. Axel som för övrigt är helt frisk och på G, jag har hört det ryktas om galoppombytesserier, Western Riding nästa! Jag t...

Av Anna Eriksson - 13 november 2013 12:36

Frågade på facebook om vad jag skulle skriva om när inspirationen tryter och tar gärna emot förslag på det! Bara jag har ett ämne brukar hjärnan spinna igång på högvarv och tangentbordet glöder! Förslagen jag har fått hittills är både roliga och s...

Presentation


Copyright på bilder och texter! Fråga först...
www.coolqh.se
www.coolmind.se

Ima Prime Time

Zips Chocolate Chip - Ima Triples Image

 

Cluanna

Kid Clu - A Louisiana Lady

 

Mac Mercy Leauger

Docs Leaguer - Gators Mercedes

 

Hints Sugar Luisa

Undeniably Hint - BS Elaine Sugar Bars

 

Kategorier

Vädret

klart.se

Fråga mig

11 besvarade frågor

Omröstning

Skulle du köpa en quarterhäst som inte var ansluten till Incentive Fund?
 Nej aldrig jag vill ha betalt för mina poäng!
 Nej för jag tror det sänker värdet på hästen om jag ska sälja den.
 Ja för jag tävlar ändå inte.
 Ja om det var rätt häst, trots att jag tävlar.
 Ja för jag skulle ändå inte betala in den årliga premien till AQHA.

Kalender

Ti On To Fr
        1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20 21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2010 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Tidigare år

Arkiv

Länkar

RSS

Gästbok

English

Besöksstatistik

Klockan i USA

Forth Worth, Texas +

Oklahoma City, Oklahoma

 

Klockan i USA

Forth Worth, Texas +

Oklahoma City, Oklahoma

 


Ovido - Quiz & Flashcards