coolqh

Direktlänk till inlägg 4 september 2008

Dagens grubblerier

Av Anna Eriksson - 4 september 2008 13:27

Det är mycket funderingar som far i tankarna när man går och mockar....


Ibland vill man krafsa ner dom på pränt.... kanske dumt att göra det på en blogg som är kopplad till en "officiell" hemsida eller hur man nu ska uttrycka det. Men å andra sidan har jag väl aldrig varit känd för att vara "smidig"...




Funderar på det här med amateurstatus till exempel. En i grunden mycket bra sak som AQHA och APHA har infört för att amatörerna ska slippa tävla mot proffsen. Synd att det inte funkar bara. I USA kanske...men inte här.



Själv är jag ett PROFFS förstår ni! Missförstå mig rätt, jag kallar mig inte för proffs. Jag försöker inte påstå att jag är lika duktig som proffsen. Jag tävlar inte heller på den nivån.  Men jag tränar hårt för att komma dit! Jag är ganska duktig på att ge oerfarna och medelduktiga ryttare en bra grund att träna vidare ifrån. Och jag är ganska duktig på att rida unghästar och outbildade hästar och ge dom en stabil grundträning! Så småningom hoppas jag kunna ta en och annan hela vägen upp, iallfall i några grenar. Då tänker jag konkurrera med proffsen på riktigt! :-)


Tyvärr måste jag  ju göra det redan nu, eftersom att jag tränar hästar och ryttare som yrke och därför är ett proffs i "lagens ögon"... Men för mig har det aldrig varit frågan om att låtsas någonting annat, jag har aldrig ens sneglat på ett amateur-kort,skulle aldrig falla mig in! Ingen blir gladare än jag om det skulle införas någon slags mellanstatus för oss "halvproffs" (vi är en hel del!) men sålänge det inte finns något sådant så tar jag givetvis mitt ansvar och är öppen med vad jag pysslar med. Det gjorde jag även innan jag hade ett verksamt företag.


Det som stör många (och även mig, jag erkänner!) är myglet!

Jag vet flera som inte skulle räknas som amateurer om alla kort låg på bordet. Som amateur får man alltså bla inte ge lektioner eller rida annans häst mot betalning. Betalningen behöver inte ske i pengar, det kan vara en pizza, en betald tävlingsavgift eller en sk gentjänst. Man får inte heller ha gjort så inom en 5-års period. Ganska svårt att bevisa... men inte desto mindre fel!

Det är inte sjyst vare sig mot dom riktiga amateurerna eller dom som inte är riktiga proffs men som ändå måste rätta sig i ledet!

Sedan kommer man ju inte ifrån att många av dom riktiga amateurerna faktiskt är fantastiskt duktiga ryttare som ligger i topp även i openklasserna. Hatten av för dom!!!




Jag funderar på det härmed praktikaner också. Mycket på grund av att jag får många förfrågningar om jag tar emot praktikaner.

Det gör jag inte.

Inte än!

Det betyder inte att jag inte skulle behöva en praktikant eller två :-) Det är ganska slitsamt att göra allting själv. Ja jag gör inte allting själv, vi är ju två på den här gården,men det mesta som handlar om hästarna dvs mockning, fixa foder, omskötsel, träning osv. När det är flera hästar igång är det fullt upp! Inom en inte alldeles för avlägsen framtid hoppas jag kunna bringa mig själv till att ta emot en praktikant! Men dom som känner mig vet att det inte är ett självklart val att ta emot hjälp om än så frivillig ;-) Inte ens människor som varit här och bett om att få hjälpa till har fått något att göra....iallfall inga hedersuppgifter såsom mockning och annat som kräver en konstnär! Kanhända har det också lite med kontrollbehov att göra men jag tycker att jag har blivit bättre på den biten!

För det första ser jag inte en praktikant eller liknande som någon som enkom skulle vara här för att underlätta livet för mig.

Jag vill ha något att erbjuda tillbaka, och för en praktikant vet man ju att det är knappast pengarna som lockar ;-) Innan sa jag att när jag bara har ett ordentligt bra stall att arbeta i, DÅ ska jag ta en praktikant!

Nu har jag det men nu känner jag att det inte är tillräckligt. Det måste finnas en färdig "anläggning", minst en välutbildad häst som kan gå lektioner med praktikanten, helst egen toa i gästis så praktikanten kan bo bekvämt och,och, och...... Eller så ska jag kunna erbjuda  en riktig lön, iallfall deltid. och det vet vi alla kommer nog inte kunna hända någongång snart, åtminstone inte det där med lönen ;-)

Jag kan inte leva med att ha någon här som går och målar staket, kånkar vatten, borstar hästar, smörjer sadlar o klipper gräs. Inte heller enbart får göra "skitgörat" med unghästar och riskera liv och lem! En praktikplats ska vara utvecklande!


Så, just nu är mitt stora mål att kunna ta emot en praktikant! För den dagen jag gör det så vet jag att jag har en så som jag vill ha det väl fungerande verksamhet och mycket att erbjuda!



Om jag någonsin kommer dithän att jag kan erbjuda någon ett riktigt jobb,om än bara en halvtidstjänst, då kommer jag att tacka min lyckliga stjärna! Då har jag verkligen kommit någonstans och banne mig inte åkandes på en räkmacka!


Jag är en fattiglapp och varje dag är en kamp,det ska gudarna veta. Jag kan inte åka till world show en gång om året och köpa hästar! Heck, jag kan inte ens åka dit och titta! Men jag har några iallfall några skapliga hästar i stallet och jag började med ingenting. Om några år kanske jag har ännu fler och ännu bättre hästar.

Jag väljer hellre att inte betäcka en märr om jag inte har råd med den kvalitét jag vill ha,istället för att till exempel ta någon av mina egna hingstar som jag inte tycker passar egentligen, bara för att ha ett föl att sälja nästa år.

Jag säger inte vad som helst för att kränga en häst.

Jag är förmodligen i fel branch men jag försöker göra det jag vill och har en passion för, och tiden får väl utvisa om det går åt skogen eller till stjärnorna.

En sak vet jag och det är att om jag hamnar uppe bland stjärnorna så vet jag att jag har jobbat hårt för att komma dit, och att det förhoppningsvis finns EN glad praktikant i det här landet iallfall! :-)



Funderar också på varför det ska vara så bedrövligt svårt att få göra rätt!?!

Håller på att pleanera det nya stallet som jag tror jag ahr bestämt ska göras i den befintliga hallen för enkelhetens skull. Enkelt, trodde jag ja... 

Glad i hågen drar man ut alla formulärman ska fylla i, och gläds åt att förprövningen faktiskt blivit gratis från och med i år! Men nu börjar jag fundera på om den är gratis för att dom vill luras.... och vara så otydliga dombara kan för att sedan inkassera vite när man har gjort fel?! Med dom menar jag alla jäkla olika instanser man måste krångla med bara för att ens få svar på några enkla frågor!

Kontaktade först JORDBRUKSVERKET, som sig bör, med mina frågor och bad dom hänvisa mig till rätt instans. Jodå, taket, ljusinsläppet och ventilation kunde LÄNSSTYRELSEN svara på, golvet var KOMMUNENS sak! (VARFÖR inte låta EN instans bestämma??!!)

Fick tag på LÄNSSTYRELSEN och fick vad jag tror var ganska bra svar, men han avslutade sedan med att det är ju DJURSKYDDSINSPEKTÖREN som ska godkänna det sedan. Jaha.... men eftersom jag vill veta hur det ska vara från början så det inte BLIR några problem när inspektören sedan kommer....

Jaga DJURSKYDDSINSPEKTÖR...INTE det lättaste. Efter många turer får jag tag på KOMMUNEN som hänvisade till GRANNKOMMUNEN där den gemensamma inspektören skulle finnas. Fick efter MÅNGA om och men tag på herr inspektör, som iof visade sig vara (såhär långt) en trevlig prick om än kanske inte med så mycket koll...

Efter en lång utläggning om att jag visst kunde ha jordgolv i boxarna och slippa gjuta men att jag då måste dränera och leda allt piss till en pissebrunn som i och för sig skulle vara ännu dyrare att gjuta, så kom han nog fram till att det egentligen var LÄNSSTYRELSEN som bestämde hur det skulle vara och gav mig rådet att prova skicka in förprövningen och se vad dom sa! (Påminner om att JORDBRUKSVERKET hänvisade mig till KOMMUNEN vad gällde golv men sa samtidigt att om det var godkänt med jordgolv just här så var det ju absolut en mycket bra lösning till häst i kombination med djupströbädd!)


Summa summarum verkar vara att jag fortfarande inte har en aning om vad somgäller men att jag ska skicka in förprövningen till jordbruksverket ELLER länsstyrelsen (det spelade visstmindre roll!?) och hoppas på att dom godkänner den bara helt enkelt! 


Inte en enda av dessa handläggare/inspektörer (förutom jordbruksverket!) svarade på mail eller ville att man skulle maila. Undra i min stilla tanke om det finns en anledning till oviljan att ha sina svar på pränt,eller om det bara handlar om att dom är medvetna hur förvirrat det skulle se ut?

*hjälp*


JAJA!

Nu ska jag sluta tråka ut folk med mitt grubbel ett tag.

Om nu någon har orkat läsa ända hit kan jag berätta att våra tre underbara föl nu är registrerade. Deras "finnamn" blev:


Britta - MS Cool N Collected

Emilia- Miss Sparkling Cool

Axel- Undeniably Cool Jet




*over and out*


 
 
Gunnel

Gunnel

4 september 2008 20:28

Mycket att läsa och väldigt intressant. Hoppas alla dina drömmar slår in, vet ju att du verkligen vet vad du vill!
Sluta aldrig sikta på stjärnorna!


För att återgå till inlägget: Jaha, då har du hamnat i byråkratins kvarnar och myndighetstrassel hit och dit... vad ska man säga, mer än att man inte blir förvånad över det du skriver.


Lyckospark!

http://frump.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Marika (från Finland)

16 september 2008 12:31

Tänk om man borde kontakta APHA & AQHA angående den saken. De är säkert öppna för nya idéer om man förklarar ordentligt varför. Vi har samma sak här i Finland. Räfflans ryttare måste tävla bland med proffs och hon har bara tävlat i en westerntävling i sitt liv. Allt bara för att de inte äger Räfflan utan leasar henne! Ryttaren fyller annars amatörkraven.

Hälsningar, Marika

 
Ingen bild

Anna

16 september 2008 18:54

Marika,ja det är lite dumt det där.men ska hon verkligen skippa sin amateurstatus för en (?) tävling? Det tar5 år att få tillbaka den sen...

Gunnel¨nej jag ska aldrig sluta sikta högt! :-

 
Ingen bild

Marika (från Finland)

16 september 2008 22:51

Ryttaren vill själv tävla med Räfflan och hoppas få det första APHA poängen åt Räfflan. Räfflan är betäckt i juli med quartern Zecate, så ryttaren kan ändå inte tävla i de kommande 3 APHA-tävlingarna nästa år om Räfflan är dräktig. Jag är bara glad om någon vill tävla med Räfflan. Ryttaren vet nog om 5 års regeln, men är villig att "ta risken".

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anna Eriksson - 11 augusti 2015 21:40


...att du har en fin sommar! Remember:  

Av Anna Eriksson - 29 augusti 2014 18:17


Ja här händer det ju inte så mycket tyvärr, ber om ursäkt till er som faktiskt läser denna blogg och som jag vet är intresserade! Jag har haft en väldigt tuff vår och sommar och då orkar man inte riktigt dela med sig av allt som händer, än mindre skr...

Av Anna Eriksson - 16 mars 2014 13:09

Är det etiskt försvarbart att föda upp hästar? Det är en fråga som ligger och skaver i mitt bakhuvud hela tiden. Jag skulle så gärna vilja svara ja på den frågan, av den enda anledningen att jag älskar avel och uppfödning, det är min passion. Men jag...

Av Anna Eriksson - 18 november 2013 13:38

TILL MIG!!!! Hur bortskämd är inte jag då!!! Handstickad tröja o blingig pleasuremössa från underbara Linnéa i Norge, Axels ägare. Axel som för övrigt är helt frisk och på G, jag har hört det ryktas om galoppombytesserier, Western Riding nästa! Jag t...

Av Anna Eriksson - 13 november 2013 12:36

Frågade på facebook om vad jag skulle skriva om när inspirationen tryter och tar gärna emot förslag på det! Bara jag har ett ämne brukar hjärnan spinna igång på högvarv och tangentbordet glöder! Förslagen jag har fått hittills är både roliga och s...

Presentation


Copyright på bilder och texter! Fråga först...
www.coolqh.se
www.coolmind.se

Ima Prime Time

Zips Chocolate Chip - Ima Triples Image

 

Cluanna

Kid Clu - A Louisiana Lady

 

Mac Mercy Leauger

Docs Leaguer - Gators Mercedes

 

Hints Sugar Luisa

Undeniably Hint - BS Elaine Sugar Bars

 

Kategorier

Vädret

klart.se

Fråga mig

11 besvarade frågor

Omröstning

Skulle du köpa en quarterhäst som inte var ansluten till Incentive Fund?
 Nej aldrig jag vill ha betalt för mina poäng!
 Nej för jag tror det sänker värdet på hästen om jag ska sälja den.
 Ja för jag tävlar ändå inte.
 Ja om det var rätt häst, trots att jag tävlar.
 Ja för jag skulle ändå inte betala in den årliga premien till AQHA.

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2008 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Tidigare år

Arkiv

Länkar

RSS

Gästbok

English

Besöksstatistik

Klockan i USA

Forth Worth, Texas +

Oklahoma City, Oklahoma

 

Klockan i USA

Forth Worth, Texas +

Oklahoma City, Oklahoma

 


Ovido - Quiz & Flashcards